Onderwijs en werk voor jongeren 

De SJEMfabriek werkt met jongeren die, om wat voor reden dan ook, niet kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs. Het doel is samen te werken aan een terugkeer naar het onderwijs of naar het (begeleide) werkende leven. 

Samen op weg

De SJEMfabriek (Stichting Jongeren En Mechaniek) is een onderneming die voertuigen restaureert en moderniseert, zodat deze voldoen aan de voor dat voertuig geldende, milieueis(en) of beter dan dat. Dit doen we samen met jongeren [*] die uitvallen in het onderwijs.

De SJEMfabriek onderscheidt zich van reguliere scholen, door maatwerk te leveren afgestemd op iedere individuele jongere. Maatwerk op gebied van zorg en op door de markt gevraagde vakkennis. Hierdoor maken de jongeren meer kans op (begeleid) werk en leren ze zich in de maatschappij te redden. De kleinschaligheid van de SJEMfabriek maakt dat jongeren die aandacht en begeleiding (in zorg, kennis en competenties) kunnen krijgen om dit doel te bereiken. 

 

Jongeren kunnen, na toestemming van school, ambtenaar, leerplicht en de ouders, vanaf 14 jaar beginnen bij de SJEMfabriek. De SJEMfabriek leidt de jongeren vervolgens op en biedt ze kans op werk. Het uitgangspunt van de SJEMfabriek is het uitstroomniveau middelbaar onderwijs (niveau 1, 2, 3 en 4) en hoger.

 

De mensen die bij de SJEMfabriek werken, zijn betrokken en gedreven om deze doelgroep verder te helpen in het leven. Zij zijn zelf ook een vakspecialist en daarom zijn ze ook medebestuurder van de onderliggende stichting. De hoofdstichting wordt bestuurd door de oprichter ervan.

 

* Waar gesproken wordt van jongeren, leerlingen, kinderen worden zowel jongens als meisjes bedoeld. Dit geldt ook voor het woord ‘hij’, hier mag ook ‘zij’ gelezen worden.

Eisen voor plaatsing

De leerlingen die mogen komen werken bij de SJEMfabriek in Renkum, moeten gemotiveerd zijn voor de bedrijfsopleiding. Verdere eisen die gesteld worden voordat overgegaan wordt tot plaatsing, zijn:

Eisen

  • Cognitie (welk niveau kan leerling aan)

  • Affiniteit (met techniek en voertuigen in het bijzonder)

  • Motivatie (de wil om deze kans aan te grijpen)

  • Problemen op school om de lessen te volgen

  • Zorgdossier (compleet archief van de tot nu toe geboden hulp

  • Akkoord ouders (indien minderjarig)

  • Advies vanuit de toeleverende school.

Afhankelijk van de leeftijd en de vorderingen van de leerling kunnen zij maximaal 3 jaar bij de SJEMfabriek aan de slag.

Het team van SJEMfabriek

Robbert-Jan Herder

Carolien Beke

SJEMfabriek

SJEMfabriek helpt jongeren op weg!

Neem direct contact op